Maribor in šport

Itinerar, s katerim sem dobil licenco za lokalnega vodnika.

Kdaj: skozi vso leto
Urnik ogledov: ogledi so prilagojeni vašemu urniku
Trajanje ogleda: 2 uri
Cena: 10 € na osebo (20 % popusta na vnaprejšnja plačila)

Na tem ogledu boste izvedeli o dolgi in ponosni zgodovini športa v Mariboru. Leon Štukelj – največji slovenski olimpijonik – je živel tukaj, danes pa meščane razveseljujejo uspehi Nogometnega kluba Maribor in mnogih svetovnih in olimpijskih prvaki.

Ogled se bo začel na Trgu Leona Štuklja. Trg se imenuje po dobitniku 6 olimpijskih medalj med leti 1924 in 1936. Sprehodili se bomo čez Trg svobode in Trg Generala Maistra do mestnega parka. Nekoč so v parku tekmovali v hokeju, teku na smučeh, atletiki in drugih športih. Naslednji postanek bo pri stadionu Ljudski vrt, kjer domuje NK Maribor, ki je dvakrat nastopal v Ligi prvakov in 13-krat osvojil naslov državnega nogometnega prvaka. Vila ob stadionu je sedež ASK Branik, ki organizirajo Zlato lisico. Članica kluba je tudi aktualna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. Tukaj je tudi rojstni kraj organiziranega športa v Mariboru.

Pot mimo Čeligijevega stolpa in mestne tržnice nas bo pripeljala do reke Drave. Danes se na njej odvijajo tekmovanja v veslanju, skokih v vodo s Starega mostu in mnoge druge športne aktivnosti. Sprehodili se bomo mimo priljubljene picerije najboljšega strelca slovenske nogometne reprezentance Zlatka Zahoviča in tapas bara najpopularnejšega Brazilca v Sloveniji – Marcosa Tavaresa. V Volkmerjevem prehodu se je zgodila prva uporniška akcija proti okupatorju med drugo svetovno vojno. Posledica eksplozije nemškega avtomobila so bile aretacije mnogih članov Slovenskega športnega kluba, ki naj bi bili sodelovali v njej. Naš ogled se bo končal na Trgu svobode, kjer ima svoj start vsakoletni rally starodobnikov.

Mestna legenda in svetovni prvak v Ski-Crossu Filip Flisar, smuča po Mariboru :

To je osnovni primer ogleda. Vsak ogled je lahko prilagojen vašim željam in potrebam.

Za več informacij in rezervacije prosim izpolnite formular, pošljite mail ali me pokličite.