Brezplačna vodenja STO

Vabljeni na spoznavanje Ravnega polja, Maribora in Ptuja pod pokroviteljstvom Slovenske turistične organizacije (www.slovenia.info).

Termini vodenj: razpisani ali po dogovoru.
Velikost skupine: 1 – 7 peljem jaz
8 in več, dodamo lasten prevoz
Cena: 0€ + cena obiska lokalnega ponudnika po dogovoru

Po poteh Šumarjev
V Starošincih se bomo spoznali s tradicijo kmetijstva na Ravnem polju. V Cirkovcah je deloval kulturnik Vinko Korže, izvedeli boste kdo je Onzek. Ustavili se bomo pri dvorcu Sternthal in spoznali nastanek Kidričevega. Sledila bo vožnja mimo gramoznice Pleterje in zaključek v Starošincih.

Na dravski terasi – nekoč in danes
Glavna cesta Maribor – Ptuj je polna zanimivosti. Pričeli bomo z zunanjimi ogledi cerkve sv. Miklavža in bližnjih miklavških ribnikov. Vozili se bomo ob dravski terasi spoznavali lokalne zgodbe in se ustavili pri starih vojnih bunkerjih. Govorili bomo o zlatokopstvu v Dravi in spoznavanje dravske terase končali pri I. Mitreju.

Dediščina Ravnega Polja
Grad Rače je edini prenovljeni grad na destinaciji Ravno Polje. Sledila bo vožnja mimo ruševin gradu Ravno polje, po katerem je turistična destinacija dobila ime. V Kidričevem se bomo sprehodili po delu poti Po poti zgodovine, kjer je predstavljen razvoj Kidričevega in dogajanje med 1. in 2. svetovno vojno. Na koncu se bomo ustavil pri enem lepših ostankov rimske dediščine pri nas, Rimske gomile v Miklavžu.

Ptuj skozi čas
Ptuj s skoraj dvema tisočletjema zgodb ne pusti nikogar ravnodušnega. Sprehodili se bomo po mestnem središču in odkrivali njegovo arhitekturo, šege in navade.

Nadvojvoda Janez in Maribor
Nadvojvoda Janez je po mojem mnenju eden od treh najzasluženjših, da je Maribor regijsko središče kot ga poznamo danes. Leta 1822 je prišel na Meranovo, kjer je postal pionir modernega vinogradništva na Štajerskem. S svojim vplivom je speljal traso Južne železnice skozi Maribor. Ti zgodbi in še mnoge druge bomo spoznali na vodenju po Mariboru in pot zaključili na posesti Meranovo s čudovitim razgledom na vinograde in Maribor.